Sitemizde Ara

  • “Kaza” korkusu nasıl kaza yaptırır?
  • Birinin "Ak" dediğine diğeri "Kara" derse...


RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı
   


Emre Belezoğlu’nun Trabzonsporlu Zokora’ya maç sırasında İngilizcesini konuşturması öylesine yansıma buldu ki futbolun sadece futbol olmadığını bir kez daha yaşadık. Ama konumuz bu değil. Zira, tartışmalardan çok sıkılan Belezoğlu bu konuda mahkeme yoluyla “yasak” koydurdu.

Ama “ırkçılık” tartışmaları herkesin içine de adeta “ya kaza yaparsam” korkusunu saldı.

Nitekim, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında “ırkçılık olur” diye bir öğrencinin yüzünü bile yıkattı.

Vali Şahin, değişik ülkelerin kıyafetleri ve bayraklarıyla  gösterilere katılan öğrencilerden Afrika’yı temsil eden ve yüzü siyaha boyalı öğrenciyi görünce hemen "yüzünün yıkanması" talimatını veriverdi.

Soruları yanıtlarken de Belezoğlu nedeniyle yaşanan "ırkçılık" tartışmalarından nasıl etkilendiğini gözler önüne serdi:



 “Uygun görmediğim için talimat verdim. ‘Irkçılık’ olarak değerlendirilir diye endişe ettim. Orada yaşayanlar sadece siyah da değil. ‘Zenci’ demeye bile çekiniyorum.”

Vali Bey’in bu abartılı çekincesinin tam zıddı olan bir örneği de paylaşalım.

İstanbul Ümraniye’de bir oksijen dolum tesisinde Perşembe günü meydana gelen kaza iki işçinin ölümüne neden olunca, yetkililer de haliyle olay yerine koştu.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, tesisin “merdiven altı” olmadığını kameraların karşısına geçip açıkladı:

 “2003’te Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış. 2006’da Çalışma Bakanlığı’ndan ruhsatı var. Büyükşehir Belediyesi’ne geçtikten sonra müracaatını yapmış. Bilgileri Büyükşehir Belediyesi’nde var. Yani burasının merdiven altı olarak tabir edilen bir işletme olmadığı gayet açık.”
 
Ümraniye Kaymakamı Mustafa Çek de “tesisin ruhsatlı olduğunu ve bir hafta önce belediye tarafından denetlendiğini” söyledi.

Ancak, Büyükşehir Belediyesi, yaptığı yazılı açıklamada dolum tesisinin ruhsatsız olduğu için üç kez mühürlendiğini söyleyip, bir kez daha mühürledi. Birinin dediğini diğeri tutmadı, tutamadı.

Ardından da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri patlama yerine geldi. Bu arada Ümraniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri de boş durmadı, dolum tesisinin bulunduğu bölgedeki ruhsatsız çok sayıdaki hurdacı hakkında işlem yapıp, işyerlerini mühürledi.


SONUÇ

28 Nisan Cumartesi günü "Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma Günü"ydü.

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de her gün 4 işçi hayatını kaybediyor. Üstelik, Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’ya göre, denetimle iş kazalarının yüzde 98’inin önlenmesi mümkünken...

Adana’da baraj kazasında 10 işçi...
Esenyurt’ta AVM inşaatında çalışan işçilerin barındığı çadırın yanması sonucu 11 işçi...
Eskişehir’de maden göçüğünde 5 işçi...
Tuzla’da patlamada 2 işçi...

Son iki aydaki iş kazalarından ilk aklımıza düşen ve medyaya yansıyanlardan birkaçı bunlar...