- Sütten ağzı yanan valiler, yoğurdu nasıl üfledi?
- Suçlu bulundu: “İnekler”
RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı
Okullarda uygulamaya başlanan “Okul Sütü” projesi, halkla hükümet arasında kalan mülki erkanın karnını ağrıttı.
32 bin 500 okulda toplam 7 milyon 200 bin öğrenciye geçen hafta süt dağıtmaya törenlerle başlandı. Ancak, sütlerin tüketilmesinden bir süre sonra değişik illerdeki binlerce çocukta karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, kusma gibi “zehirlenme” benzeri yan etkiler görünmeye başladı.
Ülkenin değişik kentlerinde benzer türde şikayetlerin olması doğal olarak medyanın ve velilerin aklına “Acaba çocuklarımız zehirlendi mi?” sorusunu getirdi ama özellikle yerel yetkililerin olay karşısındaki tutumları ve açıklamaları sadece çocukların değil, herkesin aklını bulandırdı.
Yaklaşık 500 öğrencinin hastanelere kaldırıldığı Sivas’ta Vali Ali Kolat, çocukları ziyaret ettiği hastanede kameraların karşısına geçip, 'Zehirlenme demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık' diye kimsenin anlamadığı, anlamlandıramadığı bir açıklama yaptı.
Belli ki Vali hükümet cenahından öyle baskı görüyordu ki, zehirlenmenin değil Z’sini E’sini bile ağzına almaya hali yoktu. O da kendi kavramını kendi üretme yoluna gitti.
Diğer kentlerdeki valilerin durumu da ondan aşağı kalır değildi.
Hatta Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Medya Kaza Tarihi’ne geçecek inciler döktürdü;
“Süt dağıtımı devam edecek. Neden devam etmesin? Bir trafik kazası oldu diye yolu trafiğe kapatmamız, engellememiz ne kadar doğru olabilir?”
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise ilk bakışta teşhisi koymuştu;
“Bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.''
SONUÇ
Sonuçta, başta Gıda Mühendisleri Odası, çocukların bir çoğunun süt tüketimi yapmadığını hatırlatarak, laktoz intoleransı veya allerjisi yaşayabileceklerini açıkladı.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, şunları söyledi;
“Ailelere yazılar gitti mi? Şimdi basından görüyoruz, ne kadar sağlıklı öğrenebiliyorsak.
Bu ailelerde çocukların laktozu olup olmadığı araştırıldı mı, süt tüketim alışkanlıkları araştırıldı mı? Çünkü bırakın laktozu yıllardır süt tüketim alışkanlığı olmayan bir çocukta protein alerjisi olması bile mümkün. Bunları hiç araştırdılar mı?
Biz bunları zaten biliyor olmalıydık ama bunları basından öğrenmemeliydik.”
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı’nın süt dağıtımından beş gün önce “öğrencilerin laktoz intoleransı olup olmadığını tespit etmek için” yapılan kontrolleri “yoğunluk” nedeniyle durdurduğu da medya tarafından hemen ortaya çıkarıldı.
Sonunda iş öyle bir noktaya geldi ki “çocukların karnı ağrıdı, midesi bulandı”, suç da “ineklere” kaldı.
Sütü dağıtan firmaların siteleri ise Redhack grubu tarafından haklandı. Bırakılan not ise şöyleydi;
“Aslında sizi hacklemedik. ‘Psikolojik’ olarak öyle görüyorsunuz.”