- Tuzla tersanesi hala nasıl dersane olamadı?
- Tersaneciden ters köşe bir açıklama…
- "Tuzla‘yayım da kokma“…. Ekşi Sözlük‘ten bir alıntı…
- Bakan Çelik, fevkaledenin fevkinde bir açıklama yaptı… Bizlere 70'li yıllardan bir siyasi nostalji yaşattı…
RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı
"Kum torbası yerine 16 işçi" kullanılarak filika denemesi yapılırken üç işçinin hayatını kaybetmesi, Tuzla tersanelerinin bir türlü “dersane” olamadığının kanıtı gibiydi.
Geçen hafta meydana gelen bu olayın ardından, Çalışma Bakanı Faruk Çelik‘in işlediği medya kazası ise herşeyin üstüne resmen kaynakla tüy dikti.
Medyanın böylesine hassas bir konuda dönüp arşivlerine bakmayacağını düşünen Faruk Çelik, geçen yıl Eylül ayında, iki haftada beş işçinin ölümü üzerine ziyaret ettiği Tuzla’da, medyayı olayları abartmakla suçlamış "her şey güzel olacak“ babında "alınan önlemleri fevkalade beğendiğini" söylemişti.
Medya, filikaya doluşturulan işçilerden üçünün ölümü üzerine kalkıp Tuzla’ya gelen Bakan Çelik’e bu sözlerini hatırlatırken, adeta kızgın yağa attı.
"Fevkalade" sözü bize, 70’li yıllardaki duayen siyasetçi Süleyman Demirel’i hatırlattı.
Faruk Çelik’in filika faciası sonrasındaki basın toplantısındaki açıklamaları ise fevkalenin fevkindeydi..
"Tuzla’da ölmemek şans. Tuzla Tersaneler bölgesi acilen kapatılmalı veya kaldırılmalı.”
SONUÇ
Bakan Çelik‘in bu tornistanının bir medya kazası mı yoksa Tuzla tersanelerinin Yalova’ya kaydırılmasının bir başka hesabı mı olduğu ise ayrı bir tartışma konusu.
Milliyet Pazar Eki’nde Miraç Zeynep’e konuşan Tuzla Tersaneler Bölgesi İzleme ve İnceleme Komisyonu Üyesi, Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Aslı Odman şöyle açıklıyor:
".. Aynı zamanda Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın çalıştığı Safine Tersanecilik de orada yatırımcı. Ne kadar kamu sorumluluğuyla getirilmiş bir öneri bu Yalova taşınması bilmiyorum. Ki orada da bu yıl yüzde 10 kapasiteyle çalışılmasına rağmen bir işçi öldü."
En son kazanın meydana geldiği Gisan Tersanesi‘nin faciaya yaklaşımı ise ayrı bir medya kazasından öte ayrı bir facia.
Tersane, yaptığı açıklamada, olaydan sorumlu olmadığını anlatma çabasına girerek, "Söz konusu organizasyonun gerçekleşmesinde Gisan Tersanesi‘nin herhangi bir insiyatifi, müdahalesi, dahli ve sorumluluğu yoktur. (Tümüyle vaziyeti garantiye almak için yapılmış akıllara ziyan bir cümle) Kazaya sebep olan tesisin yapıldığı rampa, armatör tarafından Gürdesan firmasına yaptırılmıştır" ifadesine yer veriyor.
Tersane, "Olay benim mahallimde meydana geldi ama benimle alakası yok" demeye getiriyor.
Ama farkında olmadığı gerçek şu, bütün haberlerde onun ismi geçiyor..