Sitemizde Ara

  • “Gözden kaçtı” ama bizden kaçmadı… Türk Hava Yolları “dünya çapında olayım” derken kendi yarıçapını nasıl görmezden geldi?
  • Halka ilişkiler adab-ı muaşeret dersi


RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı



Apronda deve kesme, Genel Müdür’ün Hac dönüşü havaalanında “terlikli” fotoğrafları, Türkiye’nin güzide kuruluşu Türk Hava Yolları’nın aklımızda kalan bir kaç medya kazasından…

“Feel like a star” reklam kampanyası ile soluklaşan imajını cilalamaya çalışan Türk Hava Yolları “halkla ilişkiler” tarafında medya kazası işlemeyi sürdürüyor.

Milliyet Gazetesi’nden Cemal Ersen ortaya çıkardı bu haberi…

Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Tarık Cengiz, uzun süren görüşmelerin ardından THY’nin hentbol milli takımları için sponsorluk taleplerini “Kabul edilir bulmaz”…

Ortak bir noktada buluşma sağlanamayınca da başta Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu olmak üzere tüm üst düzey yöneticilere hitaben bir mektup yazar.



“Milli takımımıza sadaka verir gibi ekonomi sınıfı biletine yüzde 5 indirim uygulamasının kabul edilemez” serzenişinde bulunan Başkan, mektubun sonunu şöyle bitirir.

“Sonuç olarak THY'nin federasyonumuza yaptığı sponsorluk teklifi yeterli ve uygun görülmemiştir. Temenni ederiz ki konu sizin tarafınızdan incelenecek ve ay-yıldıza gerekli saygı gösterilecektir.”

THY Halkla İlişkiler Müdür Vekili Ekrem Şirin ise yönetim kuruluna kadar uzanan bu “şikayet” mektubuna fena halde celallenir ve “tek cümlelik” cevabı verirken de bakın nasıl medya kazası işler:

“'İlgili yazınız Türk Hava Yolları A.O. tarafından seviyesiz bulunduğundan cevap verilmeye değer bulunmamıştır.”

THY’nin, halkla ilişkiler alanında literatür yaratabilecek düzeydeki sert üsluplu cevabı belli ki Hentbol Federasyonu'nu da sinirlendirmiş, o da bu mektubu basına bir güzel sızdırıvermiş.

Devamında ne mi olmuş?

Cemal Ersen’in yazdığı haber, yine Milliyet Gazetesi’nde “engelliler için tek köşe”yi tutan Yavuz Kocaömer tarafından iki ayrı yazıya konu olurken, THY’nin de kulağı çekilmeye çalışılmış.

Tabii bu arada eski defterler de karıştıran Kocaömer, 2009 yılında yine Türk Hava Yolları’nın “Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne bir yıl için 25 bin lira olan ücretsiz bilet sponsorluğunu 2010’da yarıya indirmesini” de akıllara düşürmüş.

Yine THY Halkla İlişkiler’den bu kez bir hanım, “25 bin TL yerine artık 12.500 TL ücretsiz bilet verebiliyoruz…” şeklinde bir cevapla geri dönmüş.

Türkiye Paralimpik Komitesi Başkanı da tıpkı Hentbol Federasyon Başkanı’nın kullandığı deyimle, “sadakaya ihtiyaçları olmadığını” belirterek, bu sponsorluğu geri çevirmiş.

Yavuz Kocaömer, THY yöneticilerinin belki de Paralimpik Oyunları’nın ne anlama geldiğini bilmediğini belirtmiş yazısında.
 
Bilmeyenler için paralimpik kelimesinin “paralel” ve “olimpiyat” kelimelerinin bileşiminden oluştuğunu ve “Engelli Olimpiyatı” olduğunu da ekleyelim.


SONUÇ

Türk Hava Yolları Barcelona, Manchester United yanı sıra Yunan Basketbol Ligi'nden Maroussi gibi dünya çapında kulüplerin resmi sponsoru.
 
Bu kulüplere binlerce değil milyonlarca euro akıtıyor. Belki haklı da... Kendini “dünya çapında bir havayolu” olarak konumlandırmakla.

Ama dünya çapında olalım derken, kendi yarı çapındaki olaylara “duyarsız” kalabiliyor.

Dahası, sponsorluğu geri çevirmenin de bir “halkla ilişkiler” adabı olduğunu unutmuş görünüyor.

Cevabının içine “seviyesiz” ve “değer bulunmamıştır” gibi kelimeleri ekleyerek de kendimizi star gibi değil, “Terlik Hava Yolları”na binmiş gibi hissettiriyor.

Hatırlatalım; bu benzetme bize ait değil.
THY Genel Müdürü Temel Kotil’in eşiyle, 2008 yılında Hac dönüşü, havaalanındaki terlikli fotoğrafı üzerine Hürriyet Gazetesi bu başlığı atmıştı.