Dünya benzeri gezegen bulunmuş, dünyadan yüzde 60 daha büyükmüş, yüzeyinde sıvı varmış...
O da bir şey mi? 9 yıl ve 3 milyar mil yol kat eden uzay aracı, Pluton’un yüzeyine ilk kez bu kadar yaklaşmış. Pluton’un yakın plan görüntülerinde yüzeyi sanki bir kalp işareti gibiymiş.
Ülke koca bir cenaze evine dönmüşken, evrenden bu hafta gelen bu mesajlar Pluton’dan da uzak bize…
Tıpkı “özür”, “istifa” gibi sözcüklerin bize binlerce ışık yılı uzak olması gibi.
Azime ACAR
"KARŞINIZDA FENA HALDE EZİLİYORUM"
Bu hafta iki Japon devinden peş peşe özürler geldi. Gazetecilerin karşısına geçtiler ve yarı bellerine kadar eğilerek, esaslı biçimde özür dilediler.
Özür deyip geçmeyin. Japonlarda özrün de dereceleri var.
30 derece eğimli “keirei”nin Japon kültüründeki karşılığı, “Size saygım var”...
Toyota’nın 2010 yılında araçları geri çağırmasıyla sonuçlanan krizinde Akio Toyoda, keirei açısıyla eğilmiş, “En içten duygularımla özür dilerim” demişti.
Tabii bu, 15 derece eğimli “eshaku”dan iyi ama “saikeirei” kadar iyi değil.
“Karşınızda fena halde eziliyorum” anlamına gelen esas özür, yani “saikeirei”nin açısı 45-90 derece arasında. İşte bu en esaslı özür bu hafta önce Mitsubishi, ardından Toshiba’dan geldi.
TÜM YÖNETİM İSTİFA
Toshiba CEO’su Hisao Tanaka ve beraberindeki yöneticiler, salonu tıka basa dolduran gazetecilerin önünde 15 saniye boyunca saikeirei açısıyla eğilerek, özür diledi.
Zira, yöneticilerin altı yıl boyunca faaliyet karlarını manipüle ettiği anlaşılmıştı. Bu, Japonya’nın yaşadığı en büyük skandallardan biriydi.
Geçmişi 1875 yılına dayanan Japon teknoloji devi Toshiba’nın üst düzey yönetimi, “Yatırımcılar ve hissedarlarımızdan derinden özür dileriz. Sizin güveninizi tekrar kazanmak için elimizden gelenin en iyisi yapacağız” diyerek, özürle yetinmeyip, istifalarını da açıkladılar.
64 yaşındaki CEO Tanaka, “Uygunsuz muhasebe emrini kendisinin vermediğini” belirtirken, yaşananları, “Şirketimizin 140 yıllık tarihinde markamıza verilmiş en kötü zarar” diye tanımladı.
Televizyondan demir yolu sistemleri ve nükleer santrallere kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Toshiba, skandalla ağır yara alan itibarını “özür ve istifa” ile toparlama gayretindeydi. Nitekim, tüm yönetim kadrosunun değişmesi, şirketin hisselerini şimdilik olumlu etkilemiş gibi.
MEDYA UNUTMAZ, UNUTTURMAZ
Toshiba haberleriyle birlikte medya yakın tarihteki bir başka skandalı da hatırlatmayı ihmal etmedi.
2011'de Japon Olympus şirketinin, yanlış bilgi aktararak 13 yıl içinde biriken 1,7 milyar dolarlık kaybı sakladığı ortaya çıkmıştı.
Gelelim Mitsubishi şirketinin özrüne.
Mitsubishi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikalı savaş esirlerini çalıştırdığı için Amerikan medyasının karşısında özür diledi.
Üst düzey yöneticilerden Hikaru Kimura, Los Angeles’daki Hoşgörü Müzesi’nde düzenlenen törende, saikeirei açısıyla eğilerek, “geçmişteki bu trajediden derin ahlaki sorumluluk hissettiklerini” söyledi.
Savaş sırasında yaşananlar nedeniyle ilk özür dileyen şirketti.
500’ü Amerikalı olmak üzere 900’e yakın savaş esiri çalıştırmıştı. Gerçi, Japon hükümeti beş yıl önce iki resmi açıklama ile bu konuda özür dilemişti.
Ne dersiniz, bir gün bizde de birileri medyanın karşısına geçip, tüm yaşananlar için “içtenlikle” özür dileme becerisini gösterirler mi?