- Azime ACAR
Dünyada son 25 yılın en önemli buluşu... Internet...
Son verilere göre 6.5 milyar insanın yaşadığı dünyamızda internet kullanıcıları sayısı 1 milyar sınırına dayandı. Yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 14'ü internet üzerinden haberleşebiliyor, bilgi edinebiliyor.
Peki ya Türkiye?
2000 yılı sonunda 2 milyondu internet kullanıcı sayısı...
Şimdi ise 7 milyon 270 bin olduğu hesaplanıyor...
Ve... Okur, haber almak için gazetelerden, televizyonlardan internete kayıyor...
Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre 18-29 yaş grubundaki her üç kişiden biri internet'i ana haber kaynaklarından birisi olarak kabul etmiş durumda...
Tabii okurun kaymasıyla reklamlar da internete kaymaya başlıyor.
ABD'de internet reklamcılığı sektörü bu yılki büyüme oranı yaklaşık yüzde 15.
* * *
Mehmet Barlas, oğlu Cemil Barlas'ın kurucusu ve yöneticisi olduğu Haberx.com nedeniyle internet dünyasını yakından takip edenlerden... Bu sitedeki yazılarında zaman zaman internet haberciliği konusundaki gelişmelere dikkat çekiyor...
"İstikbal internette..." derken, gençlerle aynı titreşim katsayısını yakalamış olmaktan mutlu olduğunu belirten Barlas, internet medyasının hızına ve iletişim gücüne artık televizyonun da yetişemediğini vurguluyor...
Barlas, Amerika'da internete verilen reklamların, yazılı basın reklamlarını geçtiğini, hatta televizyon reklamlarını yakalaması beklentisini vurguluyor.
Ve işte bu yüzden.
Yani, gazete okurlarının haberleri internet ortamında takip etmeye başlamaları nedeniyle azalan reklam geliri yüzünden... ABD medyasının güçlü seslerinden The New York Times 500 kişiyi işten çıkarmak zorunda olduğunu açıklıyor.
Internet'in gücü televizyonu geçti, geçiyor.
Bunun farkına varanlardan biri de dünyanın önde gelen medya patronlarından Rupert Murdoch...
Intermix Media'yı satın alarak bu alana el atan Murdoch, gazetelerin internet rekabetinde zayıf kalmalarından şikayet ediyor...
GELELİM TÜRKİYE'YE...
Türkiye'de internet medyasının reklam pastasından alabildiği pay henüz çok küçük.
Ama, dünyadaki gelişmeler, gecikmeli de olsa Türkiye'de yaşanıyor.
Nitekim, Google'ın Stratejik Partner Geliştirme Müdürü John Farrell, geçen yılın sonlarında Türkiye'de katıldığı bir toplantıda Türk şirketlerine uzun vadeli düşünerek, internete daha çok reklam vermesini öneriyordu.
Internet üzerinden verilen reklamların en önemli avantajının kullanıcının kişisel özelliklerine göre belirlenebilmesi olduğuna dikkat çeken Farrell, "Google'a verilen reklamlar hem çok geniş bir kitleye ulaşıyor, hem de aranan kelimeye göre kullanıcıya özel yönlendirmelerle doğru reklamın hedef kitleyle buluşması sağlanıyor" diyordu.
Farrell ayrıca, internet reklamcılığı sayesinde kullanıcılardan anında geri dönüş alınabildiğini, tepkilere göre reklam kampanyasının çok daha hızlı bir şekilde değiştirilebileceğine de işaret ediyordu.
PEKİ BÜTÜN BUNLAR NE ANLAMA GELİYOR?...
International Newspaper Marketing Association (INMA) Başkanı Ross Mc Pherson'un dediği gibi BASIN KABUK DEĞİŞTİRİYOR...
Akşam Gazetesi'nin sponsorluğunda İstanbul'da toplanan ve medyanın geleceğini tartışan INMA'nın Başkanı Pherson'un değerlendirmesi şöyle;
"Araştırmalar, gelişmiş pazarlarda yazılı basın satışlarının, internete olan talep nedeniyle son 5 yılda yüzde 44'ten yüzde 39'a düştüğünü gösteriyor. Basın kuruluşları gelirlerinin yüzde 10'unu internet faaliyetlerinden elde ediyor. Yılda l.3 milyar euro ciroya sahip PubliGroupe'un kazancının yüzde10'u internetten geliyor. Bu yüzden New York Times gibi gazeteler internette bedava üyelik sunuyor. Şirketler de gazete yerine internete reklam verince daha çok kazanıyor."
INMA Direktörü Earl Wilkinson ise bir başka noktaya dikkat çekiyor.
Yazılı basının artık yerel haberlerle öne çıktığını, ulusal ve uluslar arası haberlerin ise internet ortamında rağbet gördüğünü vurguluyor.
Dünyadaki gelişmelerin gecikmeli de olsa Türkiye'de de yaşanması kaçınılmaz... İletişimcilerin dikkatine...