Sitemizde Ara

  • Başkasının sözü nasıl “senin sözün” olur?
  • Bir alıntıdan manşet çıkarma ustası; KKTC Sağlık Bakanı



RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı


Başkasının lafıyla
da medya kazası olur mu demeyin, oluyormuş!

KKTC Sağlık Bakanı, bir muhalif siyasetçinin sözlerini “ona karşı kullanayım” derken, o söz dönüp dolaşıp üzerine yapıştı. Yani “söz söyleyenindir” lafı gerçek oldu.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla KKTC Tabipler Birliği’nde bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, konuşmasının son bölümünde başından geçen bir olayı anlatırken herkesi şok etti;


"Hiç unutmam biri gece kulüplerini açtı, onu söyleyim, beni bağışlasın. Ana muhalefetten bir arkadaş her oturumda çıkar, ’Lefkoşa’dan Güzelyurt’a kadar fabrikaları dizdiniz’ der, gece kulüpleri fabrika.

Allah ne büyük Allah. Döndü o bakan oldu. Gittim
'Kapattın mı o fabrikaları?’ dedim.
’Neyi kapatacaksın yahu’ dedi, '40 bin asker, 40 bin de öğrenci var beni mi halletsinler.’

Yani böyle gülünç durumlara düşmeyin. Böyle gülünç hallere düşmeyelim."



Bakanın “40 bin asker 40 bin öğrenci var, beni mi halletsinler?” sözü sadece Kıbrıs’ta değil, Türkiye’deki gazetelerin de birinci sayfalarındaydı.

Bakan, yaptığı saflıkla gaflık arasındaki çizginin farkında olmayıp, savunmasını da sürdürdü;

"Muhalefetteyken, gece kulüplerini fabrikaya benzeten bir milletvekili söz konusu gece kulüplerinin derhal kapatılmasını savunuyordu. Daha sonra kendisi bakan oldu. Kendisine, muhalefetteyken gece kulüplerine dair sözleri hatırlatılınca, ‘memlekette 40 bin asker var, bırakalım da bizi mi halletsinler’ dedi.

Ben de muhalefetteyken eleştirmenin kolay ama icraatta işlerin böyle yürümediğine örnek vermek için bu anekdotu anlattım.”

Bakan HasipoğluTıp Bayramı’nda herkese “Bi SUS be kardeşim” dedirtti.

Büyük bir aymazlıkla “Ben başkasının anektodunu anlatıyorum” dese de bu yakası açılmamış lafların sahibini kimse hatırlamıyor, ama Sağlık Bakanı’nı kimse unutmayacak.


SONUÇ

Başta kadın örgütleri ve sağlık çalışanları olmak üzere öylesine şiddetli bir tepki yağmuru geldi ki Kıbrıs’taki gece kulüplerine göstermelik bir “fuhuş” baskını yapıldı.

Bakanın yarattığı “şok dalgası” böyle hafifletilmeye çalışıldı.

Ancak, haberlerde yer alan bazı ayrıntılar oldukça çarpıcı. Bu bilgilere göre, Kıbrıs’ta 39 gece kulübünde toplam 348 kayıtlı konsomatris çalışıyor. Çoğu Doğu Avrupa ülkelerinden gelen kadınlar, gece kulüplerinde seks hizmeti veriyor.

Kadınların pasaportlarına adaya adım attıkları anda el konuluyor, çıkarken iade ediliyor. Ayrıca, bu kadınlar her ay devlet hastanesinde sağlık kontrolünden geçiriliyor. Ve, kadınlar tüm işlemlerinde devlete harç da ödüyorlar. Yani, tüm bu resmi uygulamalara rağmen yasalarda “fuhuş” suç kabul ediliyor.

İşte bu saçmalıkların altını çizen kadın hakları örgütleri “kadınların tutuklanıp, eziyet görmesi” yerine uygulamanın engellenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bakanın açıklaması bir yerde malumun ilanı oluyor ama en amiyane şekilde.