Sitemizde Ara

  • “1 Mayıs ünlüsü” nasıl olunur?
  • “Güzel işçi çıkarma sanatı” üzerine tecrübe paylaşmaya kalkınca



RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı



Başlıktan devam edelim...
Kol kırılır ama yen içinde kalmayacağı durumlar da yaşanır.

1 Mayıs’ın yine bol gazlı idrak ettiğimiz, siyasilerin ve yöneticilerin gaz üzerine ‘gazellemeler’ yaparken, kıyıda köşede kalmış şirket içi bir iletişim medya kazasından bahsedeceğiz.

1 Mayıs öncesinde, şirket çalışanlarına gönderilen bir iç yazışma başta sosyal medya olmak üzere medyanın büyük ilgisine yol açtı. Ve, ‘Taksim’, ‘jop’, ‘gaz’ gibi yeni bir “1 Mayıs Ünlüsü” yarattı;


Çiğdem Ö.

Sosyal medya danışmanlığı veren bir şirketin Genel Müdürü, 1 Mayıs’tan bir gün önce çalışanlarına kendi e-posta hesabından şu mesajı  gönderdi;

“Siz varoş işçilerinin bayramını kutlarım öncelikle… O gün evlerimizde çalışma kararı aldık.
Ancak sabah 9'da herkes PC'sinin başında olacak. Saat 16:00'ya kadar  normal mesaideymişcesine çalışacağız.
 
Müşterilere full destek vereceğiz.  Birisini offline görürsem eğer cumartesi pazar ofiste bekletirim haberiniz olsun.”


Çiğdem Ö.’nün okuyanlara “ööö” dedirten e-postasında kullandığı üslup belli ki çalışanların damarına basmıştı...Mesaj kısa sürede dışarı sızdı ve sosyal medyada neredeyse bir nefret ikonuna dönüştü.

Çiğdem Ö.’nün yöneticilik tecrübesinde atladığı bir şey vardı. İnsan kaynakları yönetiminde kullanılan sert ve gayri mizahi uslup çalışanlara ters geliyor, ciddi bir medya sızmasına yol açabiliyor. Yani, kol kırılıp yen içinde kalmıyor.

Nitekim, hürriyet.com.tr’nin sorularına cevap veren Çiğdem Ö.’nün “Ben nerede hata yaptım” ayırdına varamadığının ipuçları vardı.

Yaptığı açıklamada, “söz konusu e-postanın ciddi bir içerik taşımadığını, bir iş kazası yaşadıklarını” belirtti.  Bu iş kazasına bir sosyal medya uzmanının yol açması ise işin bir başka garabeti oldu.


SONUÇ

Çiğdem Ö., açıklamasında, “bu tür bir üslubu şirket içinde sıkça kullandığını” söylerken, “Biz kardeşiz” demeye getirdi;

“Ancak, maalesef beni tanımayanlar 'Varoş işçi' ifadesini böyle yorumladılar. Benim ne çalışanlarımı ne de çevremdeki herhangi bir insanı bu şekilde küçümsemem söz konusu dahi olamaz. Zaten pek az insan bunu bu şekilde algıladı.”

Çiğdem Ö.’nün bu sözlerine en iyi cevap ise twitter’dan geldi;

“Çiğdem Özkan 1 Mayıs ünlüsü oldun, kameraya el salla :)”

Kol kırılsa da yen’in içinde kalmayacağı sözüyle başlamıştık. “Kör parmağım gözüne” sözüyle devam edelim.

Eğer bugüne kadar yoksa, bundan sonrası için “Bazı şeylerin paneli olmaz” diye özlü bir sözü de bu vesile ile ekleyelim.

Mesela, “İşten çıkarma stratejileri” diye bir panel olmaz.
Niye mi olmaz? Çünkü emin olun çalışan kesimden hızla tepki alır, hele de İşçi Bayramı’na birkaç gün kalmışsa.

Çalışma Bakanlığı ile SGK’dan yetkililerin de katılacağı duyurulan “İşten Çıkarma Stratejileri” panelinin amacı çalışanları “etkin işten çıkarma yolları”nı hukukçulardan ve “bilenlerden” öğrenmekti.
 
Bu konudaki tecrübe paylaşımı (!) hevesi, Sheraton Maslak Oteli önünde yapılan gösteriler ve tepkiler sonucu yarım kaldı.

Sendikalar, panelin konusuna da içeriğine de düzenleyenlere de lanet okudular. Düzenlemeyi yapanlar ve iptal edenler ise sus pus kaldılar.