Sitemizde Ara

“Sözlerim çarpıtıldı” cümlesi, medya konusunda en çok yapılan eleştirilerden biridir.

Bunu peşinen kabul ederek medya ile konuşanlar da var. Tıpkı, “felsefenin Rock Starı” olarak anılan ünlü filozof Slovaj Zizek gibi.


Azime ACAR

Hürriyet Gazetesi’nden Çınar Oskay ile yaptığı bir buçuk saatlik görüşmenin ardından, “Şimdi git ve sözlerimi çarpıt” diyen Zizek, kulaklara küpe bir “çarpıtma” örneğini de paylaşmış;

“20 yıl önce Kudüs’te bir gazeteci bana neden psikanalist olmadığımı sordu. ‘Büyük sorumluluk. Tek bir yanlış kelime etsem, krizdeki birini intihara sürükleyebilirim’ diye yanıt verdim.

Ertesi gün gazetede resmim, üstünde başlık; Slavaj Zizek; Bir insanı tek bir kelimeyle öldürebilirim!”




Tek bir kelimeden değil ama tek kare bir fotoğraftan söz edelim.

90’a yakın devlet başkanı ve başbakanın katıldığı töreni ve verilen mesajları gölgede bırakan bu fotoğraf, Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın Johannesburg Soweto stadyumunda düzenlenen cenaze töreninden...
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile kendi kendilerini çektikleri “hatıra” fotoğrafı  ya da internet diliyle 'selfie' pozu.


 
Solda İngiltere Başbakanı Cameron, sağda ABD Başkanı Obama, ortada Danimarka’nın sarışın başbakanı Schmidt.
 
Yok, kederli bir görüntüden bahsetmiyoruz... Gerçi ellerinde bir yandan Mandela’nın resimlerini tutuyorlar ama kendi fotoğraflarını çekerken üç lider çocuklar gibi şen,  öyle eğleniyorlar ki...

Aynı fotoğrafta görünen Michelle Obama ise cenazede olduğunu unutmamış, biraz ‘bozuk’ bir yüz ifadesiyle yer alıyor. Bu nedenle de medyada Obama’yı Dinamarka’nın sarışın başbakanından kıskandığına ilişkin yorumlar da yapılıyor.


İPUCU

Güney Afrika’nın 95 yaşındaki lideri Mandela’ya veda törenine damgasını vuran bu fotoğraf Ajans France Press’ten Roberto Schmidt’e ait.

Schmidt, Hindistan merkezli çalışan, yarı Alman yarı Kolombiyalı bir foto muhabiri. Nelson Mandela cenazesi için AFP tarafından görevlendirilen ekibin bir üyesi;

“AFP ekibi, babaları olarak kabul ettikleri birini uğurlayan insanların tepkisini yansıtmak için çok çalıştı. Gerçek hislerini yansıtmak için fotoğrafçı başına 500 kadar poz çektik. Ancak ‘selfie pozu’ bu toplu çalışmayı gölgede bırakmış gibi görünüyor.”

Roberto Schmidt’in anlattığına göre, fotoğrafı Obama’nın Mandela’yı “Bir ülkeyi adalete doğru yönelten, tarihin devi” diye nitelendirdiği konuşmasını bitirip yerine döndükten sonra çekmiş. Tören başladıktan iki saat sonra ve 150 metre uzaktan çektiği bu karenin öyküsünü de şöyle aktarıyor;

 “Aslına bakılırsa, fotoğrafı çekmeden henüz birkaç saniye önce First Lady, Cameron ve Schmidt de dahil olmak üzere etrafındakilerle şakalaşıyordu. Sert bakışı şans eseri yakaladığım bir andı.

Fotoğrafları bir anda, içimden geldiği için çektim. Nasıl bir etki yapacaklarını hiç düşünmedim. O esnada dünya liderlerinin sizin ve benim gibi sıradan insanlar gibi davrandıklarını düşündüm.”




Kıssadan hisse, eğer bir şirketi, kurumu veya ülkeyi temsil ediyorsanız, sıradan bir insan gibi davranırken bile bulunduğunuz ortamın ruhuna uygun biçimde bir tavır takınmaya özen gösterin.

Yoksa, yüzlerce metre öteden bir gazetecinin objektifi veya burnunuzun dibinden bir cep telefonu kamerası ile "vezir" de olabilirsiniz, "rezil" de...