• “Reklam Yıldızı” olmak ciddi iştir
  • Ali Ağaoğlu’nun “samimiyet” ile “kibir” arasındaki yolculuğu
  • Erkin Koray’ın kapitalizm ile “şaşkın” düeti



RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı



Orhan Gencebay’ın bu aralar Ebru Gündeş yorumuyla tekrar gündemde olan “Dil Yarası” adlı şarkısını hatırladık; Dil yarası en acı yaraymış...

Yarattığı “acı”nın dışında çok da iz bırakan bir yanı var dil yarasının. Bu şarkıyı bu sıralar en çok Ali Ağaoğlu dinliyor olsa gerek.

Zira, Ali Ağaoğlu “Maslak 1453” projesi için çektiği reklam filmi ile yarattığı “Sakıp Sabancıvari” halk adamı havasından bir anda “Beyaz Atlı Buz Prens”e dönüştü.
 
Proje için öylesine büyük bir lansman yapıldı ki, Sinan Çetin’in çektiği reklam filmi çok yüksek frekansta ve çok değişik mecralarda günlerce yayınlandı.
 
Reklam filminde Ağaoğlu’nun, “Bu değil, bu hiç değil” diyerek mimarların getirdiği projeleri yerlere atması, 100 bin dolarlık saatlerini göstermesi bir tarafa, “beyaz bir ata binip Fatih Ormanı’nın içine dalması” hepsinin üstüne mum dikti.


HaberTürk Grubu’yla çekişmeli bir geçmişi olan Ali Ağaoğlu’nun böylesine kibirli tavrının yarattığı sarsıntı, ister istemez medyanın baş konusu haline geldi. Hele de sosyal medyada.
 
Hürriyet Gazetesi’nden Ayşe Arman, “reklam filmindeki kibirli tavrın Ali Ağaoğlu’nu bitirdiğini” söyleyerek, yönetmen Sinan Çetin’in “Ali Ağaoğlu’na hata yaptırdığının” altını çizdi;

“Hangi duyguya hitap etmek için çektiler anlamak mümkün değil... Ama bir reklamcının müşterisinin imajını da düşünmesi gerekmez mi?

Biraz geç bir yazı oldu ama reklamı nerede izlesem, kiminle izlesem, derin bir sessizlik oluyor ve insanların çıtı çıkmıyor, antipatiyle ekrana, sinema perdesine bakıyorlar, ne kadar huzursuz olduklarını da hissetmemek de mümkün değil…”


Antipatik reklam filminde at koşturan Ali Ağaoğlu’nun, Fatih Ormanı’nın işletmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan “izinli” olmadığı da ortaya çıktı.

Bakanlık, yükselen tepkiler üzerine hızla harekete geçip, “devir işleminin Orman Bakanlığı’nın iznine tabi olmaksızın yapılması üzerine” sözleşmeyi ve ruhsatı iptal etti.

Ali Ağaoğlu, ruhsat iptalinin hemen sonrasında cnbc-e’ye yaptığı ilk açıklamada dil yaralarına yenilerini ekledi.

"Oraya Hyde Park yapacaktım, alsın bakanlık kendi yapsın" diyen Ağaoğlu, izinsiz reklam konusunda  da, "Tecavüzcü Coşkun orada film çekerken izin mi alıyor?" diye sordu.

Ardından düzenlediği basın toplantısında ise “saygılı” bir dil kullanmaya çalışan Ali Ağaoğlu, “Reklam filmi biraz kibirli oldu, kabul ediyorum” dedi ve projede usül hatası yaptığını kabul etti.

Ancak, Ağaoğlu şirketlerinin zor durumda olduğu ve Başbakan'dan yardım istemeye gittiğine ilişkin sorulara yanıt verirken yine “parasını” konuşturdu;

“Yardıma ihtiyacım yok ki yardım talep edeyim. Başbakan’ı ziyarete 3 milyonluk arabayla gittim.”

Ali Ağaoğlu’nun basın toplantısındaki açıklamaları kadar bir önceki hafta CNN Türk’teki “Aykırı Sorular” programındaki hazırlıksız hali de bu gelişmelerle birlikte gündeme geldi.

O programda Enver Aysever’in soru soruş tarzı ve üslubu karşısında yeni dil yareleri ekleyen Ali Ağaoğlu, “şeffaf” olduğunu “samimi” bir dille anlatmaya çabalarken şöyle bir cümle bile kurdu;

 “Ben şeffaf bir adamım, bağırsağımdaki bok bile görünür.”

Ağaoğlu, o programda Maslak 1453 projesi nedeniyle bölgede ağaç kestiğine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi;

“Değil 3 bin, üç ağaç kestiğimi ispatlasınlar etek giyer Taksim’de gezerim.”

 
SONUÇ

Ali Ağaoğlu, programın sonunda 60 bin dolarlık saatini “eğitimde kullanılmak şartıyla” Enver Aysever’e vererek, durumu biraz olsun kurtarmaya çabaladı. Ama reklam yıldızlığının bir faturası olduğunu da öğrendi.

Tıpkı yıllarca “Kapitalizme Hayır” sloganını konserlerde diline pelesenk eden Anadolu Rock müziğinin usta ismi Erkin Koray gibi.

“Çöpçüler”, “Öyle bir geçer zaman ki”, “Kızları da alın askere”, “Estarabim”, “Şaşkın” gibi unutulmaz eserlerin bestecisi ve söz yazarının Garanti Bankası reklamında oynaması hayranlarını tıpkı şarkısındaki gibi “şaşkına” çevirdi.

“Rock müziğini hayat tarzım olduğu için seçtim, amacım para kazanmak olsaydı popçu olurdum” açıklamasıyla bilinen 71 yaşındaki efsane ismin, "250 bin lira karşılığında ‘Şaşkın’ parçasının sözlerini değiştirerek oynadığı reklam filmi” hayranlarının tepkisine neden oldu.
 
Bazı hayranlarının “Kapitalizm seni de satın aldı” eleştirilerine karşın yine de çoğu hayranı Erkin Koray’ı anlamaya çalışıp, ona sahip çıktı.
 
Reklam filminde “tavukla düet” yapan ama normal hayatında cep telefonu bile kullanmayan ve “Kapitalizm insanlığa yakışmıyor” sözünü sık sık tekrarlayan Erkin Koray’ın “reklam yıldızı” olma macerası Ali Ağaoğlu kadar olmasa bile başını şimdiden ağrıtmışa benziyor.